Μειώστε τον κίνδυνο του Alzheimer τρώγοντας μεσογειακά

Της Αμαλίας Γιωτοπούλου , Κλινική Διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc Δ/ντρια Mediterranean Diet Χαλανδρι

 

Μια μεσογειακού τύπου διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Neurology.

 

Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από τέσσερα χρόνια 2.200 άτομα, καταγράφοντας στοιχεία για τη διατροφή και τη νευρολογική κατάσταση της υγείας τους.

 

Η διατροφή των συμμετεχόντων βαθμολογήθηκε από το ένα μέχρι το εννέα, ως προς την ομοιότητα με το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.

 

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, ικανοποιητικές ποσότητες ψαριών, λίγο κόκκινο κρέας και αλκοόλ και μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 262 άτομα διαγνώστηκαν με νόσο Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι για κάθε επιπλέον βαθμό στην κλίμακα συμμόρφωσης ως προς το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, ο κίνδυνος νόσου Αλτζχάιμερ έπεφτε κατά 10%. Συγκριτικά με το ένα τρίτο των ατόμων με το χειρότερο σκορ συμμόρφωσης, εκείνοι που ανήκαν στη μεσαία ομάδα είχαν 15% με 20% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτζχάιμερ, και αυτοί με το υψηλότερο σκορ είχαν 39% με 40% μικρότερο κίνδυνο.

 

Η σχέση παρέμενε σημαντική ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, το βάρος, το κάπνισμα, οι προσλαμβανόμενες θερμίδες και άλλες παθήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι κυρίως απόρροια των προσωπικών αναφορών των συμμετεχόντων για τη διατροφή τους.

 

Όπως εξηγεί ο δρ Νικόλας Σκαρμέας που προΐστατο της μελέτης ¨η προσκόλληση στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου Αλτζχάιμερ»