Ο πλούτος του ελαιόλαδου

Της Αμαλίας Γιωτοπούλου , Κλινική Διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc Δ/ντρια Mediterranean Diet Χαλανδρι

 

 

-Πλούσιο σε βιταμίνη Α και Ε

 

-Μειώνει την αρτηριακή πίεση και την κακή χοληστερίνη

 

-Βοηθά στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας και της ηπατικής ανεπάρκειας

 

-Προστατεύει τις αρτηρίες και την καρδιά

 

-Διευκολύνει τις εκκρίσεις του πεπτικού συστήματος και της χολής

 

-Βελτιώνει την όραση

 

-Επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη των παιδιών

 

-Τονώνει το νευρομυϊκό σύστημα

 

-Προστατεύει από τις νοητικές διαταραχές που οφείλονται στο πέρασμα του χρόνου

 

-Βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος

 

-Παρέχει ευεξία και μακροβιότητα

 

-Προστατεύει από τη δημιουργία θρομβώσεων

 

-Προλαμβάνει την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου

 

-Επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων

 

-Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών

 

-Προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία

 

-Έχει ευεργετική δράση στη θεραπεία του διαβήτη

 

-Βοηθά στην ανάπλαση των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος

 

-Μια κουταλιά ελαιόλαδο είναι ικανό ν’ αντιστρέψει την αύξηση της κακής χοληστερίνης

 

-Πρέπει να καταναλώνεται ωμό, διότι τηγανιτό ή ψημένο γίνεται δύσπεπτο, αλλοιώνεται η σύστασή του και χάνονται οι θρεπτικές ουσίες του

 

-Είναι χολαγωγικό και βοηθά τη συστολή των εντέρων

 

-Όταν παίρνουμε ελαιόλαδο για θεραπευτική χρήση, πρέπει να είναι άδειο το στομάχι μας

 

-Εάν το ανακατεύουμε με χυμό λεμονιού, πίνεται ευκολότερα

 

-Εξωτερικά το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στα εγκαύματα, τις μελανιές, τα στραμπουλήγματα, τα τσιμπήματα εντόμων, αλλά και για ν’ ανακουφίσει από τη φαγούρα

 

-Το ελαιόλαδο είναι καταπραϋντικό και σπασμολυτικό σε κολικούς των νεφρών και του συκωτιού

 

-Το ελαιόλαδο μαζί με το οινόπνευμα είναι ένα καλό τονωτικό των μαλλιών, ενώ μαζί με αιθ. έλαιο δενδρολίβανου θεραπεύει την πιτυρίδα

 

-Το ελαιόλαδο, όταν εφαρμόζεται εξωτερικά, είναι χρήσιμο για αφυδατωμένα, τραυματισμένα ή φλεγόμενα δέρματα και για την αποφυγή ραγάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

-Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα σε επαλείψεις για ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και ρευματισμούς – και στους Ολυμπιακούς αγώνες, τους Μαραθώνιους, κ.λ.π, οι αθλητές άλοιφαν όλο το σώμα τους με ελαιόλαδο πριν αγωνιστούν για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή οι μύες τους.

 

-Επίσης το χρησιμοποίησαν παλιότερα σαν τονωτικό για ασθενικά μωρά που ο οργανισμός τους δεν μπορούσε να «χρησιμοποιήσει» τα συστατικά του ελαιόλαδου όταν το λάμβαναν από το στόμα. Γι’ αυτό τους έκαναν καλή και συχνή επάλειψη σε όλο το σώμα

 

-Στην αρωματοθεραπεία, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σαν λάδι- βάση, κυρίως για μυϊκούς πόνους και ρευματισμούς, όχι όμως και για καλλυντική χρήση στο πρόσωπο γιατί εκεί είναι δύσκολο ν’ απορροφηθεί εξαιτίας της παχύρευστης σύστασης

 

Η ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ

-Το ελαιόλαδο προσδίδει ανά 1 γραμμ. 9 θερμίδες.

-Μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο περιέχει 14 γραμμ. λίπους το οποίο δεν έχει καμία σύγκριση με τα ζωικά λίπη δεδομένου ότι περιέχει για όλους τους λόγους που προαναφέραμε.