Ο πλούτος του ελαιόλαδου
Της Αμαλίας Γιωτοπούλου , Κλινική Διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc Δ/ντρια Mediterranean Diet Χαλανδρι
-Πλούσιο σε βιταμίνη Α και Ε
-Μειώνει την αρτηριακή πίεση και την κακή χοληστερίνη
-Βοηθά στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας και της ηπατικής ανεπάρκειας
-Προστατεύει τις αρτηρίες και την καρδιά
-Διευκολύνει τις εκκρίσεις του πεπτικού συστήματος και της χολής
-Βελτιώνει την όραση
-Επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη των παιδιών
-Τονώνει το νευρομυϊκό σύστημα
-Προστατεύει από τις νοητικές διαταραχές που οφείλονται στο πέρασμα του χρόνου
-Βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος
-Παρέχει ευεξία και μακροβιότητα
-Προστατεύει από τη δημιουργία θρομβώσεων
-Προλαμβάνει την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου
-Επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων
-Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών
-Προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία
-Έχει ευεργετική δράση στη θεραπεία του διαβήτη
-Βοηθά στην ανάπλαση των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος
-Μια κουταλιά ελαιόλαδο είναι ικανό ν’ αντιστρέψει την αύξηση της κακής χοληστερίνης
-Πρέπει να καταναλώνεται ωμό, διότι τηγανιτό ή ψημένο γίνεται δύσπεπτο, αλλοιώνεται η σύστασή του και χάνονται οι θρεπτικές ουσίες του
-Είναι χολαγωγικό και βοηθά τη συστολή των εντέρων
-Όταν παίρνουμε ελαιόλαδο για θεραπευτική χρήση, πρέπει να είναι άδειο το στομάχι μας
-Εάν το ανακατεύουμε με χυμό λεμονιού, πίνεται ευκολότερα
-Εξωτερικά το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στα εγκαύματα, τις μελανιές, τα στραμπουλήγματα, τα τσιμπήματα εντόμων, αλλά και για ν’ ανακουφίσει από τη φαγούρα
-Το ελαιόλαδο είναι καταπραϋντικό και σπασμολυτικό σε κολικούς των νεφρών και του συκωτιού
-Το ελαιόλαδο μαζί με το οινόπνευμα είναι ένα καλό τονωτικό των μαλλιών, ενώ μαζί με αιθ. έλαιο δενδρολίβανου θεραπεύει την πιτυρίδα
-Το ελαιόλαδο, όταν εφαρμόζεται εξωτερικά, είναι χρήσιμο για αφυδατωμένα, τραυματισμένα ή φλεγόμενα δέρματα και για την αποφυγή ραγάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
-Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα σε επαλείψεις για ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και ρευματισμούς – και στους Ολυμπιακούς αγώνες, τους Μαραθώνιους, κ.λ.π, οι αθλητές άλοιφαν όλο το σώμα τους με ελαιόλαδο πριν αγωνιστούν για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή οι μύες τους.
-Επίσης το χρησιμοποίησαν παλιότερα σαν τονωτικό για ασθενικά μωρά που ο οργανισμός τους δεν μπορούσε να «χρησιμοποιήσει» τα συστατικά του ελαιόλαδου όταν το λάμβαναν από το στόμα. Γι’ αυτό τους έκαναν καλή και συχνή επάλειψη σε όλο το σώμα
-Στην αρωματοθεραπεία, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σαν λάδι- βάση, κυρίως για μυϊκούς πόνους και ρευματισμούς, όχι όμως και για καλλυντική χρήση στο πρόσωπο γιατί εκεί είναι δύσκολο ν’ απορροφηθεί εξαιτίας της παχύρευστης σύστασης
Η ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ
-Το ελαιόλαδο προσδίδει ανά 1 γραμμ. 9 θερμίδες.
-Μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο περιέχει 14 γραμμ. λίπους το οποίο δεν έχει καμία σύγκριση με τα ζωικά λίπη δεδομένου ότι περιέχει για όλους τους λόγους που προαναφέραμε.