Ποίες είναι οι ιδιότητες των φρούτων των λαχανικών και των δημητριακών ολικής άλεσης που συμβάλουν στην μείωση του κινδλυνου ανάπτυξης καρκίνου

Της Αμαλίας Γιωτοπούλου , Κλινική Διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc Δ/ντρια Mediterranean Diet Χαλανδρι

 

Πολυάριθμες μελέτες των τελευταίων δεκαετιών προτείνουν ότι η υψηλή κατανάλωση φορύτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλλει στην μείωση διαφόρων μορφών καρκίνου. Τα κυριότερα αποτελέσματα έδειξαν ότι συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του στομάχου και πιθανώς του παχέος εντέρου κ.α.

Ποια όμως είνα τα στοιχεία αυτά που περιέχουν και συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού μας από την ανάπτυξη του καρκίνου;

Τοσο τα φρούτα όσο και τα διάφορα λαχανικά περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών όπως

 1. Φυτικές ίνες,
 2. Βιταμίνες όπως η C, η Ε, και το φυλλικό οξύ,
 3. Μεταλλικά στοιχεία όπως σελήνιο,
 4. Φυτοχημικά όπως
 • τα καροτενοειδή,
 • τα φλαβονοειδη,
 • οι ισοφλαβόνες,
 • οι διθιολθιονίνες,
 • τα άλατα ισοθιοκυανιδίων,
 • τα συστατικά του σκόρδου και του πράσου,
 • η ινδολη-3-καρβινόλη,
 • οι σαπονίνες, οι φυτοστερόλες,
 • η εξοφωσφορική ινοσιτόλη,
 • η D-λιμονίνη.

Η μεγάλη αυτή ποικιλία των θρεπτικών συστατικών δεν έχει αποσαφηνιστεί αν δρα συνεργικά στην πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου ή κάποια ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά μπορούν να δράσουν προστατευτικά ανεξάρτητα.

Ποιες έχει φανεί ότι είναι οι δράσεις των παραπάνω στοιχείων

 1. Αντιοξειδωτικές δράσεις
 2. Αντιφλεγμονώδεις δράσεις
 3. Ενισχύουν το μεταβολισμό και την έκκριση των καρκινογόνων συστατικών
 4. Ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία
 5. Συμβάλλουν στην αλλαγή των πολυάριθμων κυτταρικών συστημάτων που καθορίζουν τελικά του κυτταρικούς πληθυσμούς.

Τέλος έχει φανεί ότι άτομα που καταναλώνουν πιο συχνά φρούτα και λαχναικά, καταναλώνουν μικρότερο αριθμό θερμίδων και λίπους με αποτέλεσμα να ενισχύεται η προστατευτική τους δράση ενάντια στην ανάπτυξη καρκίνου.

Όσον αφορά στα δημητριακά ολική άλεσης όπως είναι κατανοητό οι φυτικές ίνες όπως και στα φρούτα λαχανικά διαδραματίζει το πρωτεύοντα προστατευτικό ρόλο για την μείωση του κινδύνου..

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τα σιτηρά ολικής άλεσης έχουν φανεί ότι συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του γαστρενερικού σωλήνα, του παχέως εντέρου, του ορθού και του ενδομητρίου. Όμοίως με τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά.

Είναι λοιπόν κατανοητό ότι οι περισσότερες προστατευτικές δράσεις τους μοιάζουν με αυτές των φρούτων και λαχανικών.

Όμως, επιπρόσθετα έχει φανεί ότι η κατανάλωση σιτηρών ολικής άλεσης αλλάζει το γλυκαιμικό φορτίο, το οποίο έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.