Τα κρυμμένα λιπαρά σε σάλτσες και dressing

Της Αμαλίας Γιωτοπούλου , Κλινική Διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc Δ/ντρια Mediterranean Diet Χαλανδρι

 

Κάποιες σάλτσες μπορεί να επηρεάσουν το περιεχόμενο σε λιπαρά ενός γεύματος δραματικά.

Το κύριο περιεχόμενο της ολλανδικής σάλτσας για παράδειγμα είναι κρόκος αυγού και βούτυρο κανοντάς την πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.

Η σάλτσα καρμπονάρα είναι υψηλή σε λιπαρά καθώς εκτός του κρόκου του αυγού και της κρέμας γάλακτος περιέχει μπέικον και παρμεζάνα.

Παρόλα αυτά οι λευκές σάλτσες μπορούν να γίνουν και σχετικά χαμηλές σε λιπαρά αν χρησιμοποιήσουμε αποβουτυρωμένα γάλατα.

Κάποιοι τύποι όπως η σογια σως και κάποιες κινέζινες και ιαπωνικές έτοιμες για χρήση σάλτσες είναι υψηλές σε νάτριο άρα και αλάτι και δεν πρέπει να καταναλώνονται πολύ συχνά. Όταν τις χρησιμοποιούμε καλό είναι να μην προσθέτουμε επιπλέον αλάτι στο φαγητό.

Οι ζελέδες φρούτων και τα διάφορα φρουτώδη καρυκεύματα είναι υψηλά σε σάκχαρη και πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.

Πολλά καρυκεύματα και σάλτσες που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή διατροφή, μας παρέχουν χρήσιμα διατροφικά συστατικά.

Ο τοματοχυμός για παράδειγμα μας παρέχει το λυκοπένιο που είναι ένα καροτενοειδές που έχει φανεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Πολλά ντρέσινγκ συμπεριλαμβανομένης και της μαγιονέζας είναι σχετικά υψηλά σε λιπαρά. Το κύριο συστατικό εκτός από το ξίδι και τα μπαχαρικά ( πιπέρι, μουστάρδα, βότανα) είναι κάποιο φυτικό λάδι.

Τα φυτικά λάδια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα όπως το ελαιόλαδο και πολυακόρεστα όπως στο ηλιέλαιο. Αν και θεωρούνται προτιμότερα των κορεσμένων λιπαρών οξέων η κατανάλωση τους πρέπει να είναι μέτρια.

Διάφορα ντρεσινγκ χαμηλά σε λιπαρά είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένα. Μια καλή εναλλακτική στις σάλτσες και τα ντρεσινγκ είναι να προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα νερού ή να χρησιμοποιήσουμε το κουταλάκι του γλυκού όταν τα προσθέτουμε στις σαλάτες μας.