Φρουκτόζη: Ασφαλές γλυκαντικό για τους διαβητικούς

Της Αμαλίας Γιωτοπούλου , Κλινική Διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc Δ/ντρια Mediterranean Diet Χαλανδρι

 

Τα τελευταία χρόνια η διατροφή τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών περιέχει όλο και περισσότερα τρόφιμα με επιπρόσθετη ζάχαρη, τα οποία σύμφωνα με έρευνες συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και αυξάνουν την ινσουλινοαντοχή σε υγιή άτομα.

 

Η ζάχαρη έχει ενοχοποιηθεί ότι είναι δυνατόν να αυξήσει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης με αποτέλεσμα μεταβολικές και ορμονικές διαταραχές που οδηγούν σε αύξηση της όρεξης και ευνοούν την εναπόθεση λίπους.

 

Έτσι, πληθώρα γλυκαντικών ουσιών χρησιμοποιούνται σήμερα στη βιομηχανία τροφίμων ως πρόσθετα σε τρόφιμα και αναψυκτικά, κάποια με θερμιδική αξία και άλλα χωρίς.

 

Ας μιλήσουμε για ένα «διατροφικό μύθο», τη φρουκτόζη:

 

Η φρουκτόζη αποτελεί συστατικό της ζάχαρης, των φρούτων και των χυμών, αλλά χρησιμοποιείται και σαν πρόσθετο σε τρόφιμα και αναψυκτικά.

 

Έχει την ίδια θερμιδική αξία με τη ζάχαρη αλλά προκαλεί μικρότερη αύξηση του σακχάρου του αίματος. Έτσι συνηθιζόταν να χρησιμοποιείται σαν γλυκαντικό υποκατάστατο της ζάχαρης μόνο για τους διαβητικούς.

 

Τα τελευταία δεδομένα απέδειξαν ότι η υπερκατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του λιπαιδιμικού μας προφίλ, δηλαδή να αυξήσει τα τριγλυκερίδια στο αίμα μας και να συμβάλλει στην εναπόθεση λίπους στο συκώτι. Σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη φαίνεται ότι αυξάνει την ινσουλινοαντίσταση, αυξάνει τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες.

 

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικάνικης Διαβητολογικής Εταιρείας ΔΕΝ συνίσταται η προσθήκη της φρουκτόζης ως γλυκαντικής ουσίας στη διατροφή των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

 

Τρόφιμα που μέχρι πρότινος θεωρούντο κατάλληλα για τους διαβητικούς που περιέχουν φρουκτόζη, όπως σοκολάτες, γλυκά, μπισκότα με φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα άτομα με διαβήτη.

 

Αντίθετα όμως δεν απαγορεύεται η κατανάλωση των τροφών που θεωρούνται φυσικές πηγές φρουκτόζης όπως φρούτα και λαχανικά ( π.χ. γλυκιές πιπεριές, καλαμπόκι)