25 τροφές ασπίδα για τις ιώσεις
Ποιο μυστικό στοιχείο τους συμβάλλει στον πρόληψη του κρυολογήματος και των ιώσεων;
Της Αμαλίας Γιωτοπούλου , Κλινική Διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc Δ/ντρια Mediterranean Diet Χαλανδρι
Υπάρχουν δύο κατηγορίες τροφίμων:
Α. Τρόφιμα με αντιοξειδωτική δράση που περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως ψευδάργυρος, σελήνιο, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, β καροτένιο
- ΑΠΑΧΟ ΚΡΕΑΣ: ψευδάργυρο
- ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ: ψευδάργυρο
- ΓΑΡΙΔΕΣ: σελήνιο
- ΣΑΡΔΕΛΕΣ: ω-3 λιπαρά
- ΓΑΥΡΟΣ : ω-3 λιπαρά
- ΣΟΛΩΜΟΣ : ω-3 λιπαρά
- ΣΟΥΣΑΜΙ: ω-3 λιπαρά σελήνιο
- ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ: βιταμίνη C
- ΜΠΡΟΚΟΛΟ: βιταμίνη Ε σελήνιο βιταμίνη C
- ΣΠΑΝΑΚΙ: βιταμίνη Ε σελήνιο
- ΠΙΠΕΡΙΕΣ: βιταμίνη C
- ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: ψευδάργυρο
- ΚΑΡΟΤΟ: β καροτένιο
- ΤΟΜΑΤΑ: β καροτένιο βιταμίνη C
- ΑΜΥΓΔΑΛΑ: βιταμίνη Ε
- ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ: βιταμίνη C
- ΚΑΡΥΔΙΑ: βιταμίνη Ε ψευδάργυρο
- ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: βιταμίνη Ε
- ΦΑΣΟΛΙΑ: ψευδάργυρο
Β. Τρόφιμα με αντιμικροβιακή δράση που περιέχουν φυσικά αντιμικροβιακά στοιχεία
- τσάι
- σκόρδο
- μέλι
- μαστίχα
- κανέλλα
- γιαούρτι
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Η χορήγησή της βιταμίνης C σε συμπλήρωμα διατροφής έχει προταθεί εδώ και χρόνια για την προστασία από τις χειμερινές ιώσεις.
Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η λήψη της σε μεγαδόσεις περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί καθώς προκαλεί καρδιαγγειακές βλάβες.
Αντίθετα, η φυσιολογική πρόσληψη της βιταμίνης C μέσα από την διατροφή όχι μόνο ενδείκνυται, αλλά επιβάλλεται.