Γιατί τα Παιδιά
Ξεχωριστά;

  • Τα παιδιά βιώνοντας τους ρυθμούς της σύγχρονης οικογένειας, εισπράττουν τις περισσότερες φορές αρνητικά πρότυπα διατροφής που είναι ικανά να χαράξουν μια λανθασμένη διατροφική πορεία.
  • Οι διατροφικές συνήθειες της παιδικής ηλικίας μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή.
  • Ασθένειες που μέχρι τώρα σχετίζονταν με τους ενήλικες, τελευταία παρουσιάζονται και στα μικρά παιδιά.

Μέθοδος της Διατροφικής Αγωγής για τα Παιδιά

Διατροφική διαπαιδαγώγηση για αλλαγή γνώσεων και συμπεριφορών που οδηγούν σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές με στόχο την ενίσχυση της άμυνας του παιδιού απέναντι στην υπερκαταναλωτική κοινωνία.
Πως;

  • Με ενίσχυση και διαφοροποίηση του οικογενειακού φαγητού έτσι, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του παιδικού οργανισμού για τη σωστή ανάπτυξη του.
  • Με θεωρητικές και πρακτικές ασκήσεις.
  • Με συμμετοχή σε σεμινάρια προετοιμασίας των γευμάτων του.

H σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης βασικοί παράγοντες σωστής ανάπτυξης των παιδιών

Η καθιστική ζωή των παιδιών, η πολύωρη ακινησία μπροστά στον υπολογιστή, η αδυναμία για γύμναση ή κάποιο σπόρ, το κλείσιμο στα διαμερίσματα στις μεγάλες πόλεις, η συχνή χρήση του αυτοκινήτου, η υιοθέτηση του δυτικού τύπου διατροφής και τέλος η υπερκατανάλωση των τροφών με πολλά λιπαρά και ζάχαρη μέσα από την έλλειψη ενός οργανωμένου οικογενειακού φαγητού είναι κύριος λόγος που οδήγησαν στην αύξηση του ποσοστού της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο πολύπλοκο αν ασθένειες που σχετίζονται με τους ενήλικες δεν εμφανίζονταν και στα παιδιά.

Η ενέργεια που χρειάζεται σήμερα ένα παιδί για να διατηρήσει το βάρος του και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη από θρεπτικά   συστατικά για τις περιόδους ανάπτυξής του, καλύπτεται συνήθως από τη φυσιολογική λειτουργία του μηχανισμού της όρεξης.

Η φυσιολογική λειτουργία αυτή, όμως, κάποτε διαταράσσεται και η διαταραχή της οφείλεται σε μια αλληλεπίδραση διατροφικών παραγόντων, όπως αύξηση της πρόσληψης λιπαρών στοιχείων, σε συνδυασμό με ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει, πάρα αποτρέπει την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, την υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, τη μειωμένη σωματική άσκηση και την καθιστική ζωή. Ο σπουδαιότερος παράγοντας και αυτού ακόμα του κληρονομικού για την αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας είναι ο περιβαλλοντικός.

Τα παιδιά πολύ εύκολα αντιγράφουν, μιμούνται, αποτυπώνουν τις συνήθειες των μεγάλων και καθώς και οι γονείς έχουν διαφοροποιημένη τη διατροφή τους, στρεφόμενοι στα δυτικά πρότυπα, ήταν φυσικό επακόλουθο να παρουσιαστούν ανάλογες με τους μεγάλους, ασθένειες και στα παιδιά.

Στις αιματολογικές αναλύσεις είναι συχνό πλέον φαινόμενο η αύξηση των λιπιδίων και ως εκ τούτου η υψηλή τιμή της LDL (κακής χοληστερόλης) ενώ η καθιστική ζωή συνετέλεσε ώστε τα παιδιά να παρουσιάσουν χαμηλή τιμή HDL (καλής χοληστερόλης). Η υπερλιπιδαιμία εγκυμονεί κινδύνους για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο μέλλον και διαφόρων ειδών καρκίνους. Πολλά περιστατικά παιδιών καταγράφονται με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (αυξημένη την τιμή του σακχάρου) που είναι αποτέλεσμα μιας πλούσιας διατροφής με υπερκατανάλωση απλών υδατανθράκων (γλυκά, κρουασάν, σοκολάτες, παγωτά).

Η απουσία των φυτικών ινών από τη διατροφή των παιδιών προδιαθέτει τον οργανισμό για καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε περιπτώσεις πρώτου και δεύτερου βαθμού παχυσαρκίας έχουμε περιστατικά άπνοιας κατά τον ύπνο.

Η παιδική παχυσαρκία επίσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο σκελετικό σύστημα, λιπώδη διήθηση στο συκώτι, καθώς μπορεί να διαταράξει σοβαρά και την ψυχική υγεία των παιδιών.

Το υπέρβαρο-παχύσαρκο παιδί βιώνει μία μη αποδεκτή εικόνα εαυτού και συχνά δημιουργεί διαφόρων ειδών αντιδράσεις προς τον εαυτό του και το περιβάλλον, αναπτύσσοντας συγχρόνως ένα συναίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Τελευταία έρευνα πιστοποιεί ότι η υπερκατανάλωση υπερεμπλουτισμένων δημητριακών οδηγεί τα παιδιά σε αύξηση τριγλυκεριδίων. Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη κινητοποίησης όλων μας, γονέων, εκπαιδευτικών, γιατρών, διατροφολόγων για να βοηθήσουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, να τα ωθήσουμε σε σωματική δραστηριότητα ανάλογα με την ηλικία τους και την σωματική τους ανάπτυξη.

Τα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας Mediterranean Diet εφαρμόζουν με μεγάλη επιτυχία τη μέθοδο της διατροφικής αγωγής όπου κάθε υπέρβαρο παχύσαρκο παιδί διδάσκεται γνώσεις και συμπεριφορές που θα το αποτρέψουν από την υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Η μέθοδος περιλαμβάνει πρακτικές ασκήσεις και συμμετοχή σε σεμινάρια προετοιμασίας των γευμάτων του, ενισχύοντας συγχρόνως τις άμυνές του απέναντι στην υπερκαταναλωτική κοινωνία. Στο τέλος της μεθόδου το παιδί έχει μειώσει το βάρος του ενώ συγχρόνως έχει αποκτήσει τη γνώση του να κάνει σωστές επιλογές τροφών

Σταθείτε δίπλα στα παιδιά. Αγκαλιάστε τα στην κουζίνα. Με τις μυρωδιές του σπιτικού φαγητού. Με την ποικιλία των φαγητών με τη φροντισμένη εμφάνιση του πιάτου που τους προσφέρετε. Μιλήστε τους για τη θρεπτική αξία των τροφών. Δείξτε τους πώς μαγειρεύετε, ποια υλικά χρησιμοποιείτε. Αφήστε τα να μυρίσουν μυρωδιές και να τις κλείσουν στην καρδιά τους. Αυτές οι μυρωδιές θα τους ακολουθούν για πάντα. Θα τους θυμίζουν… Θα τα στηρίζουν… Σε μια εποχή που όλα προσπαθούν να κρατηθούν αλλά και πολλά καθημερινά εκφυλίζονται… Στους κοινωνικούς και οικονομικούς κραδασμούς που δεχόμαστε από παντού ας κρατήσουμε γερά τα παιδιά μας.

«…Η τελευταία γενιά με το μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης ήταν η δικής μας…Η γενιά των παιδιών μας θα έχει μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης, λόγω της απομάκρυνσης από τη Μεσογειακή διατροφή και την οργανωμένη μεσογειακή κουζίνα. και κατά συνέπεια λόγω του αυξανόμενου ποσοστού παχυσαρκίας, με ότι συνεπάγεται αυτό…» (Αναστασία Γαρούφη, επ. Καθηγήτρια της Παιδιατρικής). Ας προβληματιστούμε όλοι… Ας πάρουμε μέτρα… Ίσως… αυτό είναι πιο σοβαρό και από την οικονομική κρίση που περνά η χώρα. Όσο η διατροφή των παιδιών μας είναι στα χέρια μας, είναι ανάγκη επιτακτική και χρέος μεγάλο να τα καθοδηγήσουμε σωστά, ώστε να πετύχουν το άριστο για τη δική τους ζωή.

Paste your AdWords Remarketing code here